» » „СЛАДКИ ЗА ГОШКО” НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ С ПЪРВА НАГРАДА ВЪВ ФОТОКОНКУРС

„СЛАДКИ ЗА ГОШКО” НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ С ПЪРВА НАГРАДА ВЪВ ФОТОКОНКУРС

Фотографията, наречена "Сладки за Гошко" с автор Аделина Илиев е направена по време на Розовото парти - благотворително събитие в полза на Гошко от м.юни 2012 г. Част от предварително замисления сценарий бе точене и печене на сладки с участието на Таня Русчева, наша приятелка и майстор-сладкар.

 

„СЛАДКИ ЗА ГОШКО” НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ С ПЪРВА НАГРАДА ВЪВ ФОТОКОНКУРС

Оказала се случайно в Бургас по това време, Ади прие поканата ни да бъде гост на Розовото парти. Образите, формите, светлината и цветовете, които тя улови в камерата си по време на празненството, впоследствие излязоха от рамките на обичайното фотографско възпроизвеждане на събитието и поеха по свой собствен път, отключвайки в зрителя най-разнообразни асоциации и художествени послания – което впрочем е обичайно за всяко произведение на изкуството.

 

Една от снимките, запечатала точенето на сладки от деца в розови дрешки върху зелена мушама, посипана с брашно, бе изпратена от Ади за публикация в National Geographic и влезе в редакторската класация, наречена „Дузина на деня”, на 13 юли 2012 г.

http://yourshot.nationalgeographic.com/daily-dozen/2012-07-13/#daily-dozen

 

Близо година по-късно, Аделина участва със същата снимка във второто издание на фотоконкурса „Благотворителността през обектива”, организиран от Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България”. Професионалното жури отличи снимката с първа награда в категория Доброволчеството променя света”. Ади дари наградата в размер на 500 лв. за каузата на Гошко.

 

„СЛАДКИ ЗА ГОШКО” НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ С ПЪРВА НАГРАДА ВЪВ ФОТОКОНКУРС

Награждаването на победителите във фотоконкурса се проведе на 2 юли във Виваком арт хол, София. Паната с номинираните фотографии останаха в галерията до 8 юли. Предстои изложбата да бъде показана на различни места в страната, като правото за домакинство ще бъде придобито с конкурс. Отличените творби бяха публикувани в специален каталог към културно-информационния гайд „Програмата” през седмицата на изложбата.

blagobektiv-katalog-2013.pdf [2,13 Mb] (cкачиваний: 63)

 

Така фотографията на Аделина продължава своя път сред хората и има възможността да изпраща своите послания дори извън контекста на индивидуалната кауза на Гошко.

 

Събирателният образ на децата, които подобно на Твореца грижовно създават звезди и планети в една малка брашняна вселена е също така образна препратка към начина, по който сляпоглухите хора познават света. Месенето, точенето и печенето на сладките въвличат в действие различни от слуха и зрението сетива: месенето и точенето насочват вниманието към ръцете и чувството за допир, докато ароматът на опечените сладки съблазнява носа. Фотографията може също така да бъде възприета като алюзия за начина, по който сляпоглухите хора комуникират помежду си и с останалите хора – ползвайки изключително чувството за допир.

 

Подобни са внушенията на получилата световна известност постановка „Не само с хляб” / “Not by Bread Alone”/ на единствения в света театър със сляпоглухи артисти, израелския Nalaga’at /на иврит, „докосни”/.

 

Името на израелската постановка е взаимствано от текст от Светото писание:

А Той му отговори и рече: писано е: "не само с хляб ще живее човек, а с всяко слово, което излиза от Божии уста". Евангелие от Матея, Глава 4


„СЛАДКИ ЗА ГОШКО” НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ С ПЪРВА НАГРАДА ВЪВ ФОТОКОНКУРС

Photograph: Avshalom Aharony

 

„Единадесет сляпоглухи актьори повеждат публиката на магическо пътешествие в дълбините на техния вътрешен свят; светът на тъмнината, тишината и...хляба. През времето, в което на сцената се разгръща процеса на правене на хляб – тестото се меси, втасва и се пече „на живо” – между актьорите и публиката се осъществява една уникална среща. Заедно те възпроизвеждат ясни или далечни спомени, припомнят си забравени мечти и радостни моменти и „докосват” искрата на Творчеството, присъща на всеки един от нас.”  http://www.nalagaat.org.il/bread.php

 

Гошко, чието легално състояние е именно „сляпоглухота”, е красиво и смело дете, заслужаващо цялата обич и подкрепа на света. Като родители, непрестанно мислещи и действащи за осигуряване възможно най-доброто за детето си, бихме искали да сме в състояние непрекъснато да подкрепяме сина си, до максималното разгръщане на потенциала, който сме убедени, че притежава! Целта на благотворителните събития от предишните години беше събиране на средства за неговото медицинско проследяване и обучителна терапия в Италия.

 

От една година Гошко е записан в детския /предучилищен/ център към Училището за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варна. Приоритет при използването на събраните средства стана финансирането на престоя ни във Варна, защото на този етап това е единственият му шанс да посещава училище в България. Имаме предложение от CABSS /Centro Assistenza per Bambini Sordi e Sordociechi/ да продължим посещенията си в техния  център в Рим, където работим едно към едно със специалист по комуникация и обучение на сляпоглухи. Работата с италианските терапевти винаги е била изключително благотворна за Гошко. Да се надяваме, че и този път ще успеем да осъществим възможността, която ни се предлага.

 

Аделина Илиев е наш семеен приятел от дълги години. Тя подкрепя Гошко още от първите месеци след раждането му. Тя ни подари първите светещи обекти за визуална стимулация, закупени от Англия. Фотогалерията от нейни снимки на Гошко като бебе и прохождащо дете ни остави скъп спомен от отминалите дни на вяра и надежда, че зрението му ще се възстанови след направените в Италия операции. В последвалите години, когато стана известна и слуховата загуба на Гошко, Ади продължи да ни помага чрез творчеството си на фотограф, предоставяйки свои работи за благотворителни продажби в полза на Гошко. През м.март 2013 г. тя изложи пред публика в Бургас колекция от 30 фотоса, наречена „Снимки по пътя”, с цел подпомагане обучението на Гошко.

 

Аделина по професия е архитект. Живее и работи в Лондон заедно със съпруга си, арх. Радо Илиев. Професионалните изяви на Ади са в областта на интериора и дизайна. Работила е за различни архитектурни компании - MCM Architecture, DEGW, Nicholas Burwell Architects, Thomas Heatherwick Studio и др. Истинската и страст обаче е фотографията. Аделина е име в областта на архитектурната фотография. Снима архитектурен дизайн за редица клиенти. Британските банки за изображения Alamy и Photographers Direct разполагат с колекции от нейни работи. Публикува в он-лайн издания за пътешествия - Vagabond, Highlights, Balkan Travellers, National Geographic. Снима за архитектурните списания Brava Casa, Abitare, А10, Reflexdeco.

 

Желаем на нашата скъпа приятелка да бъде все така вдъхновена и да покорява нови и нови творчески върхове с лекота и радост. Нека да и се възвърне многократно добрината! С благодарност от все сърце, Гошко и фамилия.

Виж също

  • ГОШКО И ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ – РОЗОВОТО ПАРТИ > Случки и събития
  • ГОШКО И ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ – пролет-лято 2012 > Дарения
  • „СНИМКИ ПО ПЪТЯ” – ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЯ НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ > Случки и събития
  • 2008 - фото Аделина Илиев > Галерия
  • „СНИМКИ ПО ПЪТЯ” НА АДЕЛИНА ИЛИЕВ – ФОТОРЕПОРТАЖ ОТ АВТОРА > Случки и събития