DataLife Engine / Светлинен екран

Светлинен екран

Светлинният екран - дарение от Perkins School for the Blind, е основно помощно средство в кабинета по зрително подпомагане в Училището за деца с нарушено зрение "Д-р Иван Шишманов" - Варна. Оригиналното изделие е портативно.

Светлинен екран

Светлинен екран

Снимките са от сайта на Училището.

Ние направихме на Гошко светлинен екран-масичка. Днес прерязохме лентата. Баба му възкликна: "Не е ли още малък за бюро?"

Светлинен екран

Следвайки златното правило, че непознати предмети се въвеждат на базата на познати, подредих на екрана-масичка разни предмети, сред които любимата морската звезда. Идеята беше Гошко да свикне да стои на масичката. Получи се донякъде. За съжаление не успях да го накарам да поноси очилата. Накрая дръпнах завесите, изключих екрана и той просто си поигра с боба върху масичката. Като за начало мисля че не беше зле...

Светлинен екран

Светлинен екран

Светлинен екран

Светлинен екран

Светлинен екран

Светлинен екран

Светлинен екран

 

Следват извадки от "Ръководство за работа със светлинен екран" на Шери Муур, предоставено ни от Румяна Стайкова - специалист по зрително подпомагане в Училището /на снимката горе/.

 

РЪКОВОДСТВО ЗА РАБОТА СЪС СВЕТЛИНЕН ЕКРАН

Шери Муур

ОСНОВНИ НАСОКИ

 

1. Проверете дали екранът не премигва.

2. При деца с чувствителност към светлината, поставете потенциометъра на средна позиция или намалете размера на осветената повърхност с една от черните основи. Използването на цветни ацетатни основи също може да намали интензивността на светлината. Експериментирайте, докато откриете кои условия за най-подходящи за детето.

3. За да засилите интереса на детето, първо работете при намалена интензивност на светлината, стимулирайте детето при добри отговори, като увеличите за няколко секунди интензивността, след което отново се върнете към предишната интензивност.

4. Когато представяте различни материали на екрана, поставяйте ги в различни части на работната повърхност. Наблюдавайте дали детето реагира еднакво във всички части на зрителното поле. Това ще се отрази на начина, по който представяте задачите.

5. Използвайте думите “виж”, “гледай” и “намери”. Окуражавайте детето и описвайте всичко, което то вижда - неговата форма, размер, място и цвят.

6. Награждавайте верните отговори на детето. Наградете го с прегръдка, аплодисменти, думи и т.н.

7. След като детето усвои ново умение, поставете му задача, която го надгражда.

8. За да преминете към нормални светлинни условия, постепенно осветявайте стаята и намалявайте интензивността на екрана. След намаляването на интензивността на екрана някои от плексигласовите материали ще изглеждат тъмни и безцветни. Заменете ги с яркооцветени играчки.

 

ДЕЙНОСТИ - ПЪРВО НИВО

 

1. Поставете детето пред екрана, включете го и наблюдавайте дали детето мига, стряска се, притихва или изведнъж се активизара. Това са признаци, че то реагира на светлината.

2. Поставете цветни ацетатни основи на екрана. Обърнете внимание дали детето проявява интерес към определен цвят. Използвайте предпочитания цвят при различните дейности - посягане към матов обект, рисуване или проследяване на линия от черен маркер.

3. Разпръснете или подредете върху екрана плексигласови фигури, които да привлекат вниманието на детето. Поставете ръката си върху ръката на детето и му покажете как да взема фигурите. Постепенно оттеглете ръката си. Обърнете внимание дали детето се затруднява при различаването на отделни форми и цветове или не може да намери фигурите в определено поле /например горе вляво/.

4. Направете “дрънкалка”, като поставите прозрачни синци, пайети или конфети от цветна ацетатна хартия в прозрачна пластмасова бутилка. Обръщайте бутилката, така че съдържанието и да се движи. Обърнете внимание дали детето следи движението на съдържанието. Дайте на детето да погледне през бутилката. Леко накланяйте бутилката, за да видите дали детето премигва, когато синците се накланят към окото му.

5. Поставете фигурална основа на екрана и използвайте друга основа, като я плъзгате напред-назад върху първата. /Например две шахматни основи създават много интересни визуални ефекти/.

6. Ако детето не реагира на светлината, постарайте се да намерите подходящи стимули, които да му доставят удоволствие чрез стимулиране на чувството му за допир, слух, вкус, мирис. Постепенно намалявайте присъствието на стимула на екрана. Целта е да се привлече вниманието на детето чрез асоциация за любим предмет.

7. Намалете осветената повърхност на екрана с помощта на черните основи. Обърнете внимание дали детето може да намери тази осветена повърхност.

8. Изрежете 10 сантиметрова ивица в черен картон и го плъзгайте хоризонтално ли вертикално. Накарайте детето да следи “движещата се” светлина.

9. Поставете жълта основа на екрана и плъзгайте върху нея синя основа, за да създадете две движещи се повърхности в зелено и жълто. Сменете комбинациите на цветовете. Впоследствие накарайте детето само да движи едната повърхност.

 

УСЕЩАНЕ И ЛОКАЛИЗАЦИЯ НА ОБЕКТИ

to be continued...

 

 

 

26-03-2010, 23:27
Вернуться назад